Ακμή

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος της τριχοσμηγματογονου μονάδας Οι αλλοιώσεις της ακμής εντοπίζονται στο πρόσωπο ,στον τράχηλο στην ανώτερη ράχη στον θώρακα και στους άνω βραχίονες .Η συνηθέστερη μορφή είναι η κοινή ακμή, που υποδιαιρείται ανάλογα με τις επικρατείς βλάβες σε φαγεσωρικη, βλατιδωδη,φλυκταινώδη η κυστική. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήπια, μέτρια η σοβαρή.

Πόσο συχνή είναι η ακμή;

100% των αγοριών και 90% των κοριτσιών θα παρουσιάσουν κάποιες βλάβες ακμής κατά τη διάρκεια της εφηβειας. Συνεπως η ερώτηση θα έπρεπε να είναι όχι πόσο συχνή αλλά πόσο σοβαρή είναι η ακμή ακμή μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες από νεογνά μέχρι ηλικιωμένους.

Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της ακμής

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ακμής είναι ο κυριότερος παράγοντας που φέρνει τους ασθενείς στο γιατρό για θεραπεύσιμοι ασθενείς με ακμή έχουν συχνά αισθήματα κατωτερότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θύμο, κατάθλιψη, απογοήτευση και αμηχανία. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει φτωχή σχολική επίδοση σε μαθητές με σοβαρή ακμή. Μια άλλη μελέτη έδειξε σημαντική διάφορα στην ανεργία των ασθενών με σοβαρή ακμή, σε σύγκριση με μάρτυρες ίδιας ηλικίας και φύλου.

Παθογένεια της ακμής

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην παθογένεια της ακμής, όπως η κληρονομική προδιάθεση ,οι ανδρογενετικες ορμόνες και διάφοροι άλλοι εξωγενείς και ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες. Οι 4 σημαντικότεροι παράγοντες είναι η αυξημένη παράγωγη σμήγματος, η παρουσία του propionibacterium acnes, η διαταραγμένη θυλακικη κρατικοποίηση και η φλεγμονή.

Η πορεία της νόσου

Η νόσος ακολουθεί χρόνια πορεία και υποχωρεί αυτόματα στις αρχές η προς το μέσο της τρίτης δεκαετίας της ζωής στην πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο η ακμή μπορεί να επιμείνει πολύ περισσότερο σε κάποιους ασθενείς. Κανείς ιατρός δεν ξέρει ποτέ θα φύγει οριστικά η ακμή, στόχος όμως είναι να επεμβαίνουμε δραστικά έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε να παρουσίαση στον ασθενή επιπλοκές και η πιο σημαντική επιπλοκή είναι η υλοποίηση.

Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη θεραπεία είναι ουσιώδης για την πρόληψη αισθητικών δυσμορφιών που σχετίζονται με την υλοποίηση. Πολλοί ασθενείς με ακμή επωφελούνται από τις συνδυαστικές θεραπείες. Το λεπτομερές ιστορικό και η φυσική εξέταση είναι υψίστης σημασίας για τη σχεδίαση ενός μέγιστα αποτελεσματικού θεραπευτικού πλάνου.

Εκτός από τις κλασικές θεραπείες εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες θεραπείες με episep και I.P.L όπως και το ειδικό episep ntina fractional για λείανση και εξαφάνιση των ουλών τις ακμής.