Θεραπεία ευρυαγγείων και αγγειακών βλαβών

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Περίπου το 70 με 80% των γυναικών εμφανίζουν κάποια στιγμή της ζωής τους, συνήθως μετά τον πρώτο τοκετό, διάσπαρτες πολύ μικρές κόκκινες και κυανές φλέβες που σαν δίκτυα αράχνης απλώνονται διάσπαρτα στα πόδια. Κάτι που μπορεί να ανησυχήσει ή να τρομάξει κάποιους, να αφήσει αδιάφορους κάποιους άλλους (συνήθως τους άνδρες). Oι φλέβες αυτές αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τις συγχέουμε με τους κιρσούς, καταστάσεις που αφορούν μεγαλύτερες επιφανειακές φλέβες και μπορεί να υποδηλώνουν φλεβική ανεπάρκεια, και μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιπλακούν με θρόμβωση.Συχνά μπορεί να συνυπάρχει φλεβική ανεπάρκεια του επιπολής φλεβικού συστήματος κάτι που χρήζει αντιμετώπισης πριν τη θεραπεία των μικρότερων κλάδων , αφού σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά.

Άλλωστε ,όπως αναφέραμε, είναι ένα θέμα καθαρά αισθητικό και επιτρέπεται η αντιμετώπισή του μόνο όταν στην περιοχή δεν συνυπάρχουν σοβαρότερα αγγειακά προβλήματα υγείας.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

Παρόλο που η αντιμετώπισή τους γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος, για το σχεδιασμό της τακτικής που θα ακολουθηθεί, ώστε να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, χωρίς υποτροπές των ενοχλητικών στο μάτι και ασφαλώς αντιαισθητικών, ευρυαγγειών.

Οι τρόποι αντιμετώπισης, είναι πολλοί:

Θερμοπηξία
Laser
Σκληροθεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER

Πώς θεραπεύει ένα λειζερ; Προκαλώντας επιλεκτική θερμόλυση του στόχου που στην συγκεκριμένη περίπτωση ειναι το αγγείο

Η μεγάλη του ικανότητα να διαπερνά στοιβάδες ιστών και να στοχεύει σε συγκεκριμένο βάθος το έχει κάνει, και όχι άδικα το αγαπημένο εργαλείο των δερματολόγων.

Δουλεύει στην περίπτωσή μας; Ασφαλώς, αν και δεν υπάρχουν μαγικά αποτελέσματα. Ακριβώς επειδή στοχεύει σε συγκεκριμένο βάθος, εκεί είναι και το μειονέκτημά του στη θεραπεία των ευρυαγγειών. Οι φλέβες αυτές δυστυχώς δεν έχουν σταθερή απόσταση από την επιφάνεια του δέρματος. Έτσι κάποιο τμήμα τους είναι πιο επιφανειακό, κάποιο πιο βαθύ. Όσο μικρότερες είναι τόσο τα ποσοστά επιτυχίας λιγοστεύουν. Σίγουρα όμως στα έμπειρα χέρια γίνεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Είναι από τις πιο παλιές μεθόδους θεραπείας των ευρυαγγειών.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ενδοφλέβια χορήγηση κάποιου φαρμάκου που προκαλεί μετά από σειρά αντιδράσεων στο ενδοθήλιο (το εσωτερικό τμήμα δηλαδή του αγγείου) την ίνωση της φλέβας, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον αυλός και έτσι ούτε αίμα, άρα και αποχρωματισμός που είναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως είπαμε δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Είναι σίγουρο ότι στη σκληροθεραπεία μεγάλο ρόλο παίζει το φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες αλλεργίας, που ως γνωστό μπορεί να προκληθούν από οποιοδήποτε φάρμακο, καθώς και οι παρενέργειες αν το φάρμακο βγει εκτός φλέβας.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Συνήθως μετά τη θεραπεία υπάρχει ένας πιο έντονος χρωματισμός των ευρυαγγειών και γι αυτό είναι σημαντικό ο ασθενής να ενημερώνεται ότι τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα. Θα πρέπει να περιμένει ένα με δύο μήνες για να δει αποτελέσματα, και έξι μήνες για το 100% της θεραπείας. Άρα χρειάζεται υπομονή.

Μεγάλη ίσως τη μεγαλύτερη, σημασία έχει η καλή συμπίεση του σκέλους άμεσα μετά την αγωγή και για κάποιες ημέρες μετά, με ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης που καλό είναι οι γυναίκες να τις έχουν από πριν αγορασμένες αφού πρώτα γίνει μέτρηση του ποδιού και παραγγελία ακριβώς πάνω στα μέτρα τους.Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι άμεσα μετά τη θεραπεία και την τοποθέτηση της κάλτσας, ο ασθενής να περπατήσει για μισή ώρα. Έτσι γίνεται ενεργοποίηση της μυϊκής αντλίας και αποσυμφόρηση του επιφανειακού φλεβικού δικτύου κάτι που είναι θεμιτό γιατί έτσι τα τοιχώματα του αγγείου έρχονται σε επαφή και επιτυγχάνεται πλήρης ίνωση. Μεγάλη βοήθεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δίνει στον θεράποντα η χρήση των σύγχρονων μηχανημάτων ανεύρεσης των τροφοφόρων κλάδων (vein finder). Η συσκευή αυτή παράγει ένα ειδικό φως που απορροφάται εκλεκτικά από την από-οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη του φλεβικού αίματος με αποτέλεσμα να γίνονται ορατοί κλάδοι αόρατοι στο γυμνό μάτι, που όμως τροφοδοτούν τα επιφανειακά τριχοειδή με αίμα. Με αυτό τον τρόπο τα αποτελέσματα μπορούν να φτάσουν στο 80-90%.

Ένας άλλος μύθος για τις ευρυαγγείες είναι ότι επανεμφανίζονται μετά τη θεραπεία. Οχι. Μπορεί να δημιουργηθούν νέες ασφαλώς, αφού η θεραπεία δεν είναι αιτιολογική, αλλά όποια φλέβα κλείνει δεν ξανανοίγει.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ;

Η κάθε συνεδρία δεν θα σας κοστίσει πάνω από 100ευρώ και συνήθως απαιτούνται 2 με 3 σε ένα διάστημα 3 μηνών για να υπάρχουν καλά αποτελέσματα. Φυσικά ορατά αποτελέσματα εμφανίζονται μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη θεραπεία.