Θεραπεία ουλών ακμής

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος της τριχοσμηγματογονου μονάδας Οι αλλοιώσεις της ακμής εντοπίζονται στο πρόσωπο ,στον τράχηλο στην ανώτερη ράχη στον θώρακα και στους άνω βραχίονες .Η συνηθέστερη μορφή είναι η κοινή ακμή, που υποδιαιρείται ανάλογα με τις επικρατείς βλάβες σε φαγεσωρικη, βλατιδωδη,φλυκταινώδη η κυστική. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήπια, μέτρια η σοβαρή.

Πόσο συχνή είναι η ακμή;

100% των αγοριών και 90% των κοριτσιών θα παρουσιάσουν κάποιες βλάβες ακμής κατά τη διάρκεια της εφηβειας. Συνεπως η ερώτηση θα έπρεπε να είναι όχι πόσο συχνή αλλά πόσο σοβαρή είναι η ακμή ακμή μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες από νεογνά μέχρι ηλικιωμένους.

Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της ακμής

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ακμής είναι ο κυριότερος παράγοντας που φέρνει τους ασθενείς στο γιατρό για θεραπεύσιμοι ασθενείς με ακμή έχουν συχνά αισθήματα κατωτερότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θύμο, κατάθλιψη, απογοήτευση και αμηχανία. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει φτωχή σχολική επίδοση σε μαθητές με σοβαρή ακμή. Μια άλλη μελέτη έδειξε σημαντική διάφορα στην ανεργία των ασθενών με σοβαρή ακμή, σε σύγκριση με μάρτυρες ίδιας ηλικίας και φύλου.

Παθογένεια της ακμής

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην παθογένεια της ακμής, όπως η κληρονομική προδιάθεση ,οι ανδρογενετικες ορμόνες και διάφοροι άλλοι εξωγενείς και ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες. Οι 4 σημαντικότεροι παράγοντες είναι η αυξημένη παράγωγη σμήγματος, η παρουσία του propionibacterium acnes, η διαταραγμένη θυλακικη κρατικοποίηση και η φλεγμονή.

Η πορεία της νόσου

Η νόσος ακολουθεί χρόνια πορεία και υποχωρεί αυτόματα στις αρχές η προς το μέσο της τρίτης δεκαετίας της ζωής στην πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο η ακμή μπορεί να επιμείνει πολύ περισσότερο σε κάποιους ασθενείς. Κανείς ιατρός δεν ξέρει ποτέ θα φύγει οριστικά η ακμή, στόχος όμως είναι να επεμβαίνουμε δραστικά έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε να παρουσιάση ο ασθενής επιπλοκές και η πιο σημαντική επιπλοκή είναι ο σχηματισμός ατροφικών η υπερτροφικών ουλων.

             

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ

Πολλοί ασθενείς με ακμή επωφελούνται από τις συνδυαστικές θεραπείες. Το λεπτομερές ιστορικό και η φυσική εξέταση είναι υψίστης σημασίας για τη σχεδίαση ενός μέγιστα αποτελεσματικού θεραπευτικού πλάνου.

Μέθοδοι θεραπείας ουλών ακμής

Το χημικό ή μηχανικό (δερματοαπόξεση με κρυστάλλους ή βουρτσάκι) πίλινγκ

Το πίλινγκ ανανεώνει, ομαλοποιεί και βελτιώνει τη χροιά του δέρματος (βελτίωση δυσχρωμιών).

Η θεραπεία με το χημικό ή το πίλινγκ με κρυστάλλους χρειάζεται να επαναληφθεί 3- 4 φορές με μεσοδιαστήματα 10-15 ημερών και η/ο ενδιαφερόμενη/ος επιστρέφει αμέσως στις ενασχολήσεις της/ου.

Το πίλινγκ με βουρτσάκι είναι επεμβατικό, χρειάζεται αναισθησία και συνιστάται αποχή για κάποιες μέρες από την εργασία, ενώ μπορεί να επαναληφθεί, εάν χρειαστεί, μετά από 6 μήνες.

Στην πράξη πλέον δεν χρησιμοποιούνται συχνά γιατί ειναι παλιές και οχι πολύ αποτεσματικές στισ ουλές ακμής και τη θέση τους εχουν πάρει οι νεότερες θεραπείες.

Τα fractional laser erbium ή CO2

Αποτελούν πολύ καλή μέθοδο θεραπείας, κυρίως για τις ατροφικές ουλές.

Το ‘θερμικό’ έγκαυμα που δημιουργούν έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Χρειάζονται 3-4 συνεδρίες για το erbium fractional laser με μεσοδιαστήματα ένα μήνα. Μετά τη θεραπεία παρουσιάζεται ελαφρύ οίδημα με ερυθρότητα της περιοχής που διαρκεί 2 μέρες, ενώ η/ο ασθενής δεν απέχει από την εργασία της/ου.

Τα αποτελέσματά των συνεδριών αθροίζονται. Στους 6 μήνες έχουμε το 100% των αποτελεσμάτων .

Το fractional laser CO2 είναι επεμβατικό, χρειάζεται αναισθησία και αποχή από την εργασία. Μπορεί να χρειαστεί η επανάληψή του ανάλογα με τη βαρύτητα των ουλών.

Οι παραπάνω θεραπείες εφαρμόζονται τους περισσότερους μήνες του χρόνου με εξαίρεση τους θερινούς μήνες.

Τη θεραπεία needling

Εφαρμόζεται με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου που φέρει μικροβελόνες 1-1,5 χιλιοστών απειροελάχιστης διαμέτρου και μπορεί να εφαρμοστεί όλους τους μήνες του χρόνου. Το needling δημιουργεί τραυματισμό του χορίου του δέρματος χωρίς να αλλοιώνει την επιφανειακή του στοιβάδα.

Ο τραυματισμός δημιουργεί ανάπλαση με παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Το δέρμα ομαλοποιείται και βελτιώνεται η χροιά του.

Συνιστάται η επανάληψη της θεραπείας 4-6 φορές με μεσοδιαστήματα 10 ημερών.

Τη θεραπεία με fillers τύπου υαλουρονικού (teosyal, juvederm)

Το υαλουρονικό ‘γεμίζει’ την ουλή. Η θεραπεία διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και τα αποτελέσματα έχουν διάρκεια πάνω από έτος, ενώ η/ο ενδιαφερόμενη/ο επιστρέφει αμέσως στις ενασχολήσεις της/ου. Παράλληλα διορθώνουμε τους όγκους του προσώπου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Έτσι, σε ένα αρμονικό πρόσωπο φαίνονται λιγότερο οι ατέλειές του.

Ας μην ξεχνάμε ότι με τον χρόνο και τη φωτογήρανση οι ουλές της ακμής φαίνονται περισσότερο έντονα.

Τη χειρουργική αφαίρεση της ουλής

Η θεραπεία έχει ένδειξη για μεμονωμένες ουλές. Με ειδικά punch αφαιρούμε τις ουλές, γινεται επιπέδωση και συραφή του τραυματος ,και σε 1 μηνα ακουλουθούν τα fractional laser.