Άριστες λύσεις κατά των δερματικών βλαβών αλλοιώσεων και κατά της φωτογήρανσης που προέρχονται από την έκθεση μας στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, οι οποίες παρουσιάζονται σε πρόσωπο και σώμα και που αξίζει να φροντίσουμε θεραπευτικά για την υγεία του δέρματος μας και την αισθητική ομορφιά του.

Οι βλάβες στο δέρμα που προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο έχουν αθροιστικό χαρακτήρα και ανάλογα με την Βαρύτητα τους, οι συνέπειες εμφανίζονται είτε σε νεότερη είτε σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ένα σύνηθες πρόβλημα εξαιτίας της απερίσκεπτης επιδίωξης για μπρούτζινο χρώμα είναι η απώλεια της ελαστικότητας της επιδερμίδας, που εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο και στο κορμό.

Προέρχεται από την καταστροφή των ελαστικών και κολλαγόνων ινών και την άναρχη εναπόθεση νέων με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Αλλά και η ξηρότητα και η τραχύτητα της επιδερμίδας είναι συνέπεια της βλάβης των κυττάρων της από την ηλιακή ακτινοβολία, που οδηγεί σε μείωση του πάχους της και της περιεκτικότητας της σε λιπίδια που συγκρατούν το νερό με αποτέλεσμα την αφυδάτωση της.

Κλασική σχεδόν συνέπεια της επίδρασης του ήλιου στο δέρμα είναι η φωτογήρανση.

Φωτογήρανση

Η επιδερμίδα αποκτά μία αντιαισθητική όψη σαν « πετσί » με μεγάλες αυλακώσεις και εξογκώματα που οφείλονται στις εναλλαγές περιοχών με ατροφία και υπερτροφία της στοιβάδας της και επίσης εμφανίζονται υπερκερατώσεις και ακτινικές κερατώσεις. Σταδιακά αναπτύσσονται τόσο λεπτές όσο και βαθιές ρυτίδες, ενώ η ελαστικότητα του δέρματος χάνεται λόγω της βλάβης των ινοβλαστών, των κυττάρων δηλαδή που παράγουν το κολλαγόνο και τις άλλες ελαστικές ίνες του δέρματος.

Το δέρμα γίνεται πιο θαμπό, κιτρινωπό εμφανίζοντας δυσχρωμίες, είτε του τύπου της υπέρχρωσης (πανάδες)

Λόγω υπερπλασίας των μελανοκυττάρων από τον ερεθισμό τους από την ηλιακή ακτινοβολία, είτε του τύπου υποχρωμίες

( ασπρίλες ) , λόγω της καταστροφής των μελανοκυττάρων από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Παράλληλα εκδηλώνεται έντονη ξηρότητα, με το δέρμα να μοιάζει σαν « σταφιδιασμένο » και αναπτύσσοντας ευρυαγγείες (λεπτά ανώμαλα αγγεία με ατροφικό τοίχωμα που εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο.

Ενδεικτικά, η φωτογήρανση είναι υπεύθυνη για το 90% των δεσμευτικών βλαβών που διαπιστώνονται στις εκτεθειμένες περιοχές του σώματος, ενώ το 50% της καταστροφής έχει ήδη συντελεστεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών, και απλώς γίνεται εμφανές αργότερα.

Βέβαια η επιστήμη εξελλίσεται – χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά τα αποτελέσματα της πρόληψης και να είναι σε θέση να δώσει ικανοποιητικές λύσεις.

Η λύση για κάθε πρόβλημα

Οι θεραπείες σε κάθε περίπτωση ενδείκνυνται από το φθινόπωρο μέχρι και αρχές της άνοιξης.

Πολύ σημαντικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αισθητικού τύπου βλάβες στο δέρμα είναι τα χημικά peelings, η δερμαπόξεση, η Μεσοθεραπεία, το Laser διοξειδίου του άνθρακος, το Erbium Laser, τα Laser Χρωστικής, τα Non – Ablative Laser και τα Fractional Laser.

Διότι μπορούν να καταστρέφουν τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος, οι οποίες αντικαθίστανται από υγιή κύτταρα, εξαφανίζοντας έτσι λεπτές ρυτίδες και άλλα σημάδια της φωτογήρανσης.

Αλλά και νεότερες τεχνολογίες των Laser, όπως τα Fractional Laser έχουν την δυνατότητα να δρούν βαθύτερα στο δέρμα, αφήνοντας την επιδερμίδα ουσιαστικά ανέπαφη. Επιδρώντας στο προβληματικό σημείο, προκαλούν ρίκνωση του παθολογικού κολλαγόνου και των άλλων ελαστικών ινών, ενώ παράλληλα διεγείρουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των ρυτίδων και τη σύσφιξη του δέρματος. Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση αναισθητικού σε κρέμα και διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μετά από περίπου 1 μήνα και είναι μόνιμα.