Ονυχομυκητίαση

Τι είναι η ονυχομυκητίαση;

Η προσβολή των νυχιών από μύκητες περιγράφεται με το γενικό όρο ονυχομυκητίαση. Ως προς τον υπευθυνο μύκητα συχνότερα ταυτοποιούνται τα δερματόφυτα (Τριχόφυτο Rubrum),και είδη Candida. Η πάθηση αφορά κυρίως σε ενήλικες, ωστόσο, ο αριθμός των περιστατικών ονυχομυκητίασης στην παιδική ηλικία φαίνεται να αυξάνει κάθε έτος (ιδιαίτερα σε παιδιά με ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη ή σε αυτά που έχουν την τάση να βάζουν τα δάκτυλά τους στο στόμα). Συνηθέστερα προσβάλλονται τα νύχια των ποδιών, αν και σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 7 ετών τα νύχια των χεριών είναι αυτά με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής. Η ονυχομυκητίαση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί αλλιώς θα επεκταθεί προσβάλλοντας όλα τα νύχια, αλλά κυρίως γιατί το νύχι που πάσχει αποτελεί πύλη εισόδου για την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα όπως το ερυσίπελας.

Χρειάζεται κάποια εργαστηριακή εξέταση πριν ξεκινήσουμε θεραπεία;

Ο μυκητολογικός έλεγχος ο οποίος θα επιβεβαιώσει την παρουσία μυκητίασης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να προηγείται της θεραπείας. Έτσι θα αποφύγουμε την άσκοπη χορήγηση αντιμυκητιακών φαρμάκων από το στόμα και αν αποφασίσουμε να τα χορηγήσουμε θα έχουμε και τεστ ευαισθησίας για να γνωρίζουμε ποιο είναι το καταλληλότερο φάρμακο για την περίπτωση. Επίσης γνωρίζοντας το είδος του μύκητα μπορούμε να προβλέψουμε αν θα ανταποκριθεί σε θεραπεία με laser ή όχι. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η γυροειδής αλωπεκία, το έκζεμα και η συγγενής ονυχοδυστροφία με κλινική εικόνα που μοιάζει με ονυχομυκητίαση οπότε πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση από αυτές.

Κλασικές θεραπείες ονυχομυκητίασης

Οι τοπικά εφαρμοζόμενες φαρμακευτικές λάκες νυχιών (κυκλοπυροξολαμίνη, αμορολφίνη) εφαρμόζονται σε αρχικές καταστάσεις που δεν έχει προσβληθεί η μήτρα του νυχιού και γίνονται με τοπικά αντιμυκητιασικά προιόντα. Τις περισσότερες φορές δεν επαρκούν γιατί ο μύκητας βρίσκεται και βαθιά στη μήτρα και την κοίτη του νυχιού δηλαδή κάτω από το νύχι. Ο συνδυασμός τοπικής και συστηματικής θεραπείας είναι απαραίτητος εάν το νύχι έχει επηρεαστεί περισσότερο από το 50% ή έχει προσβληθεί η μήτρα του .Τότε καθαρίζεται το νύχι, εφαρμόζεται τοπικό αντιμυκητησιακό σκεύασμα, χορηγείται και θεραπεία από το στόμα. Το φάρμακο (ιτρακοναζόλη, τερμπιναφίνη, φλουκοναζόλη) σε μορφή χαπιού ή σιροπιού πρέπει να χορηγηθεί από το στόμα ώστε να μπορέσει να φθάσει μέχρι την περιοχή της μήτρας και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα από 4-9 μήνες (λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξης των νυχιών). Το πρόβλημα είναι ότι ασθενείς με πάθηση στο συκώτι ή στα νεφρά ίσως να επιβαρυνθούν σημαντικά από μια τόσο μακροχρόνια θεραπεία. Επίσης η θεραπεία με φάρμακα από το στόμα δεν έχει λάβει έγκριση για την θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων στα παιδιά.
Τέλος να αναφέρουμε ότι μερικοί λανθασμένα πιστεύουν ότι σε ονυχομυκητιάσεις, εάν βγάλουν χειρουργικά το νύχι, το καινούριο θα προκύψει υγιές, κάτι που δεν ισχύει και υποβάλλονται άσκοπα σε τραυματική διαδικασία.

Η θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων με τη χρήση ειδικού laser

Σήμερα διαθέτουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένα εξειδικευμένο laser για τη θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων και ιδιαίτερα αυτών που οφείλονται σε T. Rubrum. Αυτό είναι το Nd:YAG 1064 nm το οποίο έχει πολύ καλή διείσδυση δια μέσω του νυχιού, οπότε θεραπεύει το μύκητα που βρίσκεται κάτω από το νύχι χωρίς να προκαλεί βλάβες στην επιφάνεια του νυχιού ή στο περιονύχιο (το δέρμα γύρω από το νύχι). Είναι μια θεραπεία χωρίς φάρμακα (μη τοξική) η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους-χρώμα δέρματος. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί ούτε τοπική αναισθησία. Διαρκεί μόλις 15-20 λεπτά και ο ασθενής συνεχίζει αμέσως μετά τις δραστηριότητές του. Συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες οι οποίες γίνονται ανά μήνα. Μετά την θεραπεία δεν περιμένουμε το νύχι να καθαρίσει αμέσως (αν και ο μύκητας έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς). Η θεραπεία κρίνεται επιτυχημένη όταν βλέπουμε το νέο νύχι το οποίο αναπτύσσεται να είναι υγιές.

Πόσες συνεδρίες laser χρειάζονται?

Συνήθως χρειάζονται 3 συνεδρίες. Οι πρώτες δύο απέχουν μεταξύ τους έναν μήνα και η δεύτερη από την τρίτη 2 μήνες. Υπάρχουν όμως και ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως σε ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή ή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή συχνούς τραυματισμούς σε νύχια όπου θα χρειαστούμε περισσότερες συνεδρίες.

Μέτρα πρόληψης των υποτροπών

Μερικές φορές η ονυχομυκητίαση συνυπάρχει με μυκητίαση του δέρματος των πελμάτων, (δερματοφυτία πελμάτων). Θα πρέπει να θεραπεύονται άμεσα οι μυκητιάσεις του δέρματος στο πέλμα για να μην προσβληθούν στη συνέχεια και άλλα σημεία του σώματος.

Θα πρέπει να φροντίζουμε για την καλή υγιεινή των ποδιών με καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο ακόμα και με «πιστολάκι», ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα. Επίσης είναι σημαντική με καθημερινή αλλαγή στις κάλτσες καθώς και η αποφυγή συνθετικών καλτσών και υποδημάτων.
Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στα κέντρα περιποίησης νυχιών, ο κίνδυνος μετάδοσης μυκητών και άλλων σοβαρών λοιμογόνων και μεταδιδόμενων νοσημάτων, είναι υπαρκτός. Πρέπει λοιπόν να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι, όλα τα εργαλεία απολυμαίνονται και αποστειρώνονται μετά από κάθε χρήση
Απαραίτητη η αποφυγή ενός απρόσεχτου και τραυματικού μανικιούρ ή πεντικιούρ από άπειρο ή μη επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό, μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμό και να μετατραπεί σε πύλη εισόδου μικροβίων και εστία μολύνσεων.
Τα αυγά του μύκητα συνεχίζουν να υπάρχουν στα ευνοϊκό περιβάλλον των παπουτσιών. Οπότε κάθε προσπάθεια θεραπείας της μυκητίασης πρέπει να συνοδεύεται από αποστείρωση των παπουτσιών που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Είναι η θεραπεία με laser επώδυνη;

Όχι. Οι ασθενείς αισθάνονται ένα αίσθημα μικρού «τσιμπήματος»
Διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας με laser
Η διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας σε ένα νύχι είναι 5 λεπτά
Τι πρέπει να περιμένω μετά την εφαρμογή laser? Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα της θεραπείας
Το νύχι που έχει καταστρέψει ο μύκητας δεν είναι δυνατόν να επανέλθει και να μετατραπεί σε ένα υγιές νύχι. Αυτό που περιμένουμε είναι να βλέπουμε να αναπτύσσεται από την μήτρα του νυχιού ένα νέο υγιές νύχι, το οποίο καθώς μεγαλώνει προωθεί το άρρωστο νύχι προς τα εμπρός. Έτσι σταδιακά κόβουμε και απομακρύνεται το άρρωστο νύχι και αντικαθίσταται από το νέο υγιές. Για την πλήρη ανανέωση του νυχιού στα χέρια απαιτούνται περίπου 6 μήνες ενώ για το νύχι στα πόδια περίπου το διπλάσιο.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε μετά την εφαρμογή της θεραπείας με laser?

Πρακτικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητες του και την εργασία του. Καλό είναι να ακολουθηθούν οι οδηγίες για την αποφυγή της υποτροπής της ονυχομυκητίασης

Είναι όλα τα laser για την θεραπεία ονυχομυκητίασης αποτελεσματικά?

Όχι. Πρέπει να γνωρίζουμε αν το Laser που μας προτείνουν έχει έγκριση και πιστοποίηση για την συγκεκριμένη εργασία. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε το laser Νd:YAG της αμερικανικής εταιρείαςCANDELA το οποίο είναι FDA και CE approved για την συγκεκριμένη εφαρμογή.