Ουλές – χηλοειδή

Οι υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή, αποτελούν συνέπεια της μη ελεγχόμενης σύνθεσης και εναπόθεσης περίσσειας κολλαγόνου σε θέσεις προηγούμενου τραυματισμού.
Το χηλοειδές έχει την τάση να προεξέχει από την επιφάνεια του δέρματος. Δεν παρουσιάζει τάση βελτίωσης με τον χρόνο, αντίθετα επανεμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από χειρουργική αφαίρεση.
Ένας μικρός τραυματισμός, μια μικρή επέμβαση μπορεί οδηγήσουν στο σχηματισμό χηλοειδούς. Το χηλοειδές εκτείνεται πέρα από τα όρια του τραύματος, σε αντίθεση με την υπερτροφική ουλή που δεν ξεπερνά τα όρια του αρχικού τραυματισμού. Οι υπερτροφικές ουλές όπως και τα χηλοειδή εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές υπό τάση, όπως οι αγκώνες, η ωμική ζώνη,το στήθος και οι βραχίονες.
Κλινική εικόνα των χηλοειδών.
Τα χηλοειδή παρουσιάζονται ώς ρόζ, σκληρά στην πίεση οζίδια (σχηματισμοί) με σαφή όρια ή σαν πλάκες με ασαφή όρια. Μπορεί να είναι και επώδυνα, δυσμορφικά, ενώ μπορεί να έχουν και υπερμελάγχρωση (να εμφανίζονται πιο σκούρα).
Τα χηλοειδή, όπως και οι υπερτροφικές ουλές αποτελούν πρόκληση στην αποκατάσταση για τον δερματολόγο.
Θεραπεία
Οι θεραπευτικές επιλογές είναι αρκετές, χωρίς όμως καμία τους να εξασφαλίζει εγγυημένα αποτέλεσμα ή πλήρη ίαση των βλαβών.
Οι υπερτροφικές ουλές παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιτυχία και βελτίωση από ότι τα χηλοειδή στις διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οι υπερτροφικές ουλές στην πλειονότητα τους μετά από θεραπεία γίνονται πιο επίπεδες, και αισθητικά αποδεκτές.
Συνήθως η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει τα κορτικοστεροειδή. Γίνεται έγχυση στεροειδούς με βελόνα μέσα στην βλάβη, με πολλαπλούς νυγμούς (τρυπήματα).
Εναλλακτικά η κρυοθεραπεία αποτελεί επίσης πρώτης γραμμής θεραπεία. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω μεθόδων εναλλάξ, πραγματοποιείται από πολλούς δερματολόγους με πολύ καλά αποτελέσματα.
Άλλα θεραπευτικά μέσα είναι η 5-φλουοροουρακίλη, η ιντερφερόνη.
Η χειρουργική εκτομή ενέχει τον κίνδυνο επαναδημιουργίας των χηλοειδών, πολλές φορές μεγαλυτέρων διαστάσεων της αρχικής βλάβης.
Το Erbium Fractional Laser 1550 nm no ablative εχει πολύ καλά αποτελεσματα χωρίς επιπλοκές ατροφίας η δυσχρωμίας.
Στόχος του είναι η αναδιαμόρφωση του παθολογικού κολαγόνου.