Χημικά peelings

Χημικά peelings

Το χημικό peeling είναι η εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων χημικών απολεπιστικών παραγόντων στο δέρμα με σκοπό, είτε την θεραπεία κάποιων δερματικών παθήσεων είτε την αισθητική βελτίωση του δέρματος.

Το χημικό peeling προκαλεί μια ελεγχόμενη απολέπιση του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, μετά την εφαρμογή των χημικών ουσιών ακολουθεί απελευθέρωση κυτοκινών και μεσολαβητών της φλεγμονής στο δέρμα.

Το αποτέλεσμα είναι η απομάκρυνση μερικών στιβάδων της επιδερμίδας ή και του χορίου, με αναγέννηση του δέρματος, εναπόθεση κολλαγόνου στο χόριο, αύξηση του πάχους της επιδερμίδας και βελτίωση της υφής του δέρματος.

Πρόκειται για μια σημαντική αντιγηραντική μέθοδο μέσω της οποίας βελτιώνεται η φωτογήρανση, επιτυγχάνοντας μακράς διάρκειας θεραπευτικά και αισθητικά οφέλη.

Τα peelings χωρίζονται σε επιφανειακά, μεσαία και βαθιά. Όσο πιο βαθύ είναι το peeling τόσο πιο αποτελεσματικό είναι αλλά και ο χρόνος αποθεραπείας του είναι μεγαλυτερος. Ο δερματολόγος, ανάλογα το πρόβλημα, τον τύπο και την κατάσταση του δέρματος θα προτείνει ποιό είναι το καλύτερο peeling. Τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι – το γλυκολικό οξύ, οξέα φρούτων, τριχλωροξικό οξύ (TCA), σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό οξύ ή φαινόλη –. Το peeling μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο του δερματολόγου σαν μια καθημερινή επίσκεψη. Το ειδικό διάλυμα μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο και το σώμα. Το δέρμα απολυμαίνεται προσεκτικά, και προστατεύονται τα μάτια και τα χείλη. Εφαρμοζεται το διαλυμα με ειδικα πινελα ή γαζες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται αρχικά τοπικό κνησμό και αμέσως μετά αίσθηση τσουξίματος που διαρκεί λίγα λεπτά. Διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Στο σημείο που έγινε η εφαρμογή του διαλύματος παρατηρείται ήπια ερυθρότητα και μετά από λίγες μέρες το δέρμα ξεφλουδίζει. Αν τα peelings είναι βαθύτερα μπορεί να παρατηρηθεί μία πιο έντονη ερυθρότητα, καθώς και εμφάνιση καφέ κρουστών οι οποίες εξαφανίζονται μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, -στα ελαφριά peelings- μπορεί να είναι άμεση.

Χημικά peelings TCA

Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πήλινγκ στο οποίο χρησιμοποιείται η χημική ουσία τριχλωροξικό οξύ. Δημιουργεί κατά την εφαρμογή του έντονη απολέπιση στο πρόσωπο γι΄αυτό και συνίσταται για τις πιο βαθιές βλάβες του δέρματος. Η πυκνότητα του κυμαίνεται ( 10% έως 50%) και ενδείκνυται για ουλές, δυσχρωμίες, ρυτίδες κ.λ.π. Ένα πολύ καλό peeling ανάπλασης της επιδερμίδας το οποίο προσφέρει λάμψη και φωτεινότητα. Το είδος και το βάθος του peeling το καθορίζει ο γιατρός ανάλογα με το πρόβλημα που θα δεί.

Ένα πιο επιφανειακό χημικό peeling μπορεί να γίνεται και 2-6 εβδομάδες ενώ ένα βαθύ peeling κάθε 3-6 μήνες.

To peeling δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Εγκυμοσύνη
  • Θηλασμός
  • Ηλιοεκτεθειμένη επιδερμίδα
  • Ασθενείς με απλό έρπητα σε έξαρση
  • Ασθενείς με σκουρόχρωμη επιδερμίδα (τύποι IV και V κατά Fitzpatrick)
  • Ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας στις ουσίες του peeling